Zabilježen stotisućiti korisnik reciklažnih dvorišta od uvođenja sustava evidencije

21. srpnja 2021. - Od zadnjeg kvartala prošle godine, kada je na reciklažnim dvorištima započelo uvođenje novog sustava evidencije o preuzetom otpadu, sustavno se prati broj korisnika kojih je, prema evidenciji u proteklom razdoblju bilo više od sto tisuća. 

Stotisućitog korisnika, odnosno korisnike, podružnica je zabilježila utorak, 20. srpnja u jutarnjim satima, na reciklažnom dvorištu Trnje. Radi se o bračnom paru Zdunić, Biserki i Miri, kojima je tim povodom uručen prigodan poklon zajedno sa zaštitnim znakom podružnice - metlom.

Bračni par Zdunić uobičajeno koristi reciklažno dvorište Trnje na koje donose otpad koji se ne može odvojeno odložiti u za to predviđene spremnike, a nije mu mjesto niti u kantama za miješani komunalni otpad.

Upoznati su sa sustavom evidencije o preuzetom otpadu te za odlagaje otpada na reciklažnom dvorištu obavezno ponesu uplatnicu Zagrebačkog holdinga. Ističu i da im je nejasno ponašanje nekih sugrađana koji, umjesto da koriste reciklažna dvorišta, otpad odlažu u prirodi ili na javnim površinama i tako pokazuju nebrigu za okoliš i urednost našeg grada.

Bračni par Zdunić stotisućiti su korisnici reciklažnih dvorišta Čistoće

Kontinuirani rast količna otpada odloženog na reciklažna dvorišta

Sudeći po odloženim količinama otpada, građani ipak sve više koriste reciklažna dvorišta. Od 2015. godine pa do kraja prošle godine, količine otpada zaprimljenog na reciklažnim dvorištima podružnice Čistoća porasle su za 26,7 tisuća tona ili 4 puta
 


Podsjećamo da je, sukladno Uredbi o gospodarenju otpadom i Pravilniku o načinu rada reciklažnog dvorišta, na reciklažna dvorišta tijekom prošle godine uvedena Evidencija o preuzetom komunalnom otpadu, te se količine zaprimljenog otpada važu po frakcijama i sustavno prate od ulaza do predaje na daljnje zbrinjavanje.

S obzirom da korisnici usluga, građani Zagreb, prilikom predaje otpada na reciklažno dvorište trebaju predočiti osobnu iskaznicu te sistemski broj obveznika i objekta (s jedinstvene uplatnice), kako bi pojednostavili taj proces u ožujku ove godine na jedinstvenu uplatnicu dodan je 1D crtični kod (barkod) s podacima o sistemskom broju obveznika i objekta. Prilikom korištenja reciklažnog dvorišta dovoljno je pokazati fotografiju 1D crtičnog koda koji mora biti snimljen na način da se može jasno prikazati na mobilnom uređaju korisnika.

Pozivamo sugrađane da se upoznaju s rasporedom rada 20 reciklažnih dvorišta na web stranici Podružnice gdje su dostupne informacije i o vrstama otpada koje se mogu odložiti bez naknade.