Autobusni kolodvor

Web stranica: www.akz.hr

Avenija Marina Držića 4, 10000 Zagreb
Tel: 01 6008-600 - centrala
Fax: 01 6008-616
E-mail: akz.ureddirektora@akz.hr

OIB: 85584865987-009
IBAN: HR7123600001400480339 


O PODRUŽNICI

Temeljne djelatnosti Autobusnog kolodvora Zagreb su prihvat i otprema autobusa i prtljage, prodaja voznih karata, rezervacija mjesta u autobusima, usluge informacija, garderobe, te usluge parkiranja osobnih vozila i autobusa, a vizija je povezati što veći broj ljudi i u suradnji sa prijevoznicima Autobusni kolodvor Zagreb aktivno radi na povećanju već bogate ponude linija. Svojom veličinom i opremljenošću Autobusni kolodvor Zagreb predstavlja najveći i najsuvremeniji objekt takve vrste u ovom dijelu Europe, koji sa 44 perona povezuje Zagreb s ostalim dijelovima Hrvatske kao i većinom drugih europskih destinacija.

Zagrebački autobusni kolodvor smješten je u blizini najvažnijih gradskih prometnica, užeg gradskog središta, glavnog željezničkog kolodvora, a povezan je autobusnom linijom i sa zračnom lukom. S ostalim dijelovima grada povezan je javnim gradskim prijevozom koji se nalazi tik do kolodvora.

Putnicima se nude brojne mogućnosti za odmor, kupovinu, zabavu i sl. Na 15 prodajnih mjesta u samoj kolodvorskoj zgradi putnik ima mogućnost vrlo brzo kupiti voznu kartu, a kupovinu iz bilo kojeg djela svijeta može obaviti i putem on line prodaje na www.akz.hr. Zahvaljujući iznimno atraktivnoj lokaciji, uz osnovne usluge, Autobusni kolodvor nudi svim zainteresiranima vrlo povoljno mogućnost parkiranja osobnih vozila i autobusa kao i  reklamiranja svoje tvrtke putem raznih medija. Na Autobusnom kolodvoru potpuno su preuređeni i suvremeno opremljeni svi prostori koji služe obavljanju osnovne, ali i popratnih djelatnosti.

Autobusni kolodvor Zagreb nije otvoren na lokaciji koja nam je svima danas poznata kao lokacija Autobusnog kolodvora Zagreb. 17. studenog 1961. godine na prostoru današnjeg Langovog trga odvijao se ukrcaj i iskrcaj putnika te prijam i otprema autobusa međugradskog prometa. Ispred hotela Esplanade u Mihanovićevoj ulici i na Trgu Josipa Langa, u blizini katedrale, djelomično su se obavljale kolodvorske djelatnosti. Prodaju putnih karata obavljali su većinom pojedini prijevoznici, a prometna je služba djelovala s tri prometnika i sedam putničkih blagajnika koji su radili na tri blagajne. Prometovalo je oko 100 autobusnih linija u odlasku i dolasku svakog dana. Tadašnje autobusno stajalište nije zadovoljavalo rastuće prometne potrebe prijevoza putnika i prtljage, te zbog nemogućnosti proširivanja postojećeg objekta zbog nepostojanja urbanističke i građevinske mogućnosti, potkraj 1961. Osnovan je Autobusni kolodvor Zagreb kao poduzeće u izgradnji. Sredinom 1962. godine kolodvor se seli na Aveniju Marina Držića 4.

Gradnja današnjeg objekta autobusnog kolodvora započela je 1986. godine prema projektu arhitekata Vojteha Ravnikara i Majde Kregar i završava u srpnju 1987. godine, u vrijeme  Univerzijade, kada je izgrađena nova kolodvorska zgrada s pripadajućim peronima. S ponosom možemo reći da današnji zagrebački Autobusni kolodvor slovi za jedan od ljepših i po  kapacitetu prihvatu putnika i autobusa većih objekata ove namjene u Europi.

Kako bi se omogućio nesmetan pristup svim kategorijama korisnika naših usluga, zgrada Autobusnog kolodvora u potpunosti je prilagođena osobama s poteškoćama u kretanju. Uz osigurana mjesta za zaustavljanje i parkiranje osobnih vozila, takvim osobama i njihovoj pratnji omogućen je i nesmetan ulaz vozilom do samih perona uz predočenje vozne karte. Turistička zajednica Grada Zagreba, čiji je ured otvoren u prostoru Autobusnog kolodvora, pruža putnicima sve ostale informacije o zanimljivima događanjima u Gradu Zagrebu.
 
 

VODITELJ PODRUŽNICE

Luka Grabušić

Tel: 01 6008-601
Fax: 01 6008-616
e-mail: akz.ureddirektora@akz.hr


GALERIJA FOTOGRAFIJA

Fotogalerija

1/9