Tržnice Zagreb

Web stranica: www.trznice-zg.hr

Šubićeva 40/V, 10000 Zagreb
Tel: 01 6422 800
Fax: 01 6429 500
E-mail: trznice.info@zgh.hr

OIB: 85584865987-011
IBAN: HR7923400091410231852 

 

O PODRUŽNICI

Glavna djelatnost Tržnica Zagreb prodaja na malo i veliko svježih domaćih proizvoda te usluge hladnjače. Maloprodajne prostore tržnica prvenstveno zauzimaju domaći proizvođači s ponudom vlastitih, svježih, domaćih proizvoda. Upravo ti proizvodi temelj su gastronomske ponude Zagreba. Raznolika ponuda, boje, zvukovi i mirisi zagrebačkih tržnica, koji se mijenjaju s godišnjim dobima predstavljaju i prvorazrednu turističku atrakciju.

Uz tržnice na malo dio podružnice Tržnice Zagreb su i Veletržnica, Hladnjača i Zelena tržnica koji svojom ponudom voća, povrća, mesa i ribe zadovoljavaju ne samo potrebe Zagreba nego i cijele sjeverozapadne Hrvatske.
 
Davne 1242. godine, hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. bježeći pred Tatarima sklonio se u kulu Lotrščak, na Gornjem gradu ili Gradecu. U zahvalu za spašeni život i sigurnost daruje Gradecu status slobodnog kraljevskog grada. Od tada Gradec dobiva pravo organizirati sajmište ili tržnicu, te kao slobodni kraljevski grad ubire mitnicu i poreze za vlastiti račun, pa od tada računamo i početak rada tržnice u Gradecu (Zagrebu).

Kad su se 1850. godine Gradec i Kaptol ujedinili u jedinstvenu gradsku cjelinu pod nazivom Grad Zagreb, mi u tržnicama bilježimo početak rada zagrebačkih tržnica. Dakle prva zagrebačka tržnica 1850. godine, nalazila se ispred Katedrale, točnije kod Kaptolske kleti, da bi koncem 19. st. bila preseljena na Trg bana Josipa Jelačića.

Godine 1928. Poglavarstvo Grada Zagreba donijelo je odluku o izgradnji središnje gradske tržnice na lokaciji Dolac 2, koja je dovršena 1930. godine. Te godine Grad osniva svoje poduzeće „Tržnice Zagreb“ u čijem sastavu se nalaze Tržnica Dolac (trbuh grada), Međašni plac - stara tržnica Kvatrić, Tržnica pod Črešnjom (Trešnjevački plac) i veletržnica sa središnjom zgradom-burzom roba, današnja Tržnica Branimirova.

Gradsko Poglavarstvo donosi akt pod nazivom „Tržni red na tržnicama“, kojim se regulira način i pravila trgovanja, odnos prema kupcima, kao i svi vidovi kontrole roba, od tržne, sanitarne, veterinarske i komunalne inspekcije, kako bi bila zajamčena kvaliteta i zdravstvena ispravnost namirnica.

Poslije II. Svjetskog rata, kako je rastao Grad tako se povećava i broj zagrebačkih tržnica, da bi danas dosegao brojku od 22 tržnice na malo-raspoređene u svim gradskim četvrtima, te Veletržnica, Hladnjača i Zelena tržnica.

Od 2000. godine, pojavom mega shopova na Tržnicama Zagreb mijenja se struktura prodavača - sve je više proizvođača, a sve manje obrta i trgovina - što pridonosi imidžu (brandu tržnica), kao mjesto gdje se trže domaći, svježi i kvalitetni proizvodi.
 
Certifikat sustava upravljanja kvalitetom prema  Normi ISO 9001:2000, dobiven za lokaciju Veletržnice i Hladnjače. Certifikat  za primjenu HACCP sustava, dobiven je 2006. godine.


Voditelj podružnice

Stanko Gačić
Tel: 01/6422-818
Faks: 01/6429-500
E-mail: trznice.info@zgh.hr


GALERIJA FOTOGRAFIJA

Fotogalerija

1/18