Učenici zagrebačkih osnovnih škola ovaj vikend rješavaju izazove iz zaštite okoliša i gospodarenja otpadom



Petak, 20. svibnja 2022.
- Zagrebački inovacijski centar danas ujutro bio je najuzbudljivije, a zacijelo i najveselije mjesto u gradu jer započeo je ZGHACK –  timsko natjecanje učenika zagrebačkih osnovnih škola u rješavanju izazova iz zaštite okoliša i gospodarenja otpadom.

Natjecanje je ujedno i najveći hackathon za djecu koji je na jednom mjestu okupio 14 timova iz deset zagrebačkih osnovnih škola, odabranih u selekcijskom postupku.

Sedamdesetak malih hackera s nestrpljenjem je dočekalo početak ZGHACK-a na kojem će tijekom dva dana, 20. i 21. svibnja, razvijati 3D verziju svojih projektilnih ideja na Minecraft Education Edition platformi. Da bi natjecanje bila fer, timovi su podijeljeni po dobnim skupinama te se za vrijedne nagrade bori šest timova od 3. do 4. razreda i osam timova od 5. do 8. razreda.

Dobrodošlicu svim timovima ispred domaćina natjecanja, Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER) uputio je  Marko Helfrih, pomoćnik direktora ZICER-a. Predstavio je kratko i AIR-RMLD, jednu od stotinjak startup kompanija članica ZICER-a, čiji je dron oduševio djecu. Inače se bave proizvodnjom zrakoplova i svemirskih letjelica, a demonstrirali su AIR-RMLD dron, koji se koristi za inspekcijski nadzor plinovoda.

Male hackere pozdravio je i Tomislav Dominković, predsjednik Uprave Visokog učilišta Algebra koja je ujedno i stručni partner ZGHACK-a, uz poruku da vjeruje da će odraslima dati neke nove ideje kako se možemo baviti s otpadom.

– Igrajte fer i zabavljajte se i vjerujem da ćete puno naučiti jedni od drugih – poručio je.

​​​​​​​Član Uprave Zagrebačkog holdinga, Boris Sesar, koji je ujedno i idejni začetnik hackathona za osnovnoškolce, čestitao je svima što su ušli u finale. 

 Od svih pristiglih prijava, vaših 14 ideja odabrane su kao najbolje. Sljedeća dva dana imat ćete priliku pretočiti ih u virtualnu realnost, a vaše ideje možda ćemo moći primijeniti u budućnosti da nam grad bude ljepši, čišći i zeleniji – poručio je.
 



Osigurane i vrijedne nagrade


Predstavio je i nagrade. Među ostalim, posebnu nagradu sponzora Atlantic grupe za 3. A razreda Osnovne škole A. B. Šimić koji je napravili cijelu predstavu i snimo izvrstan video koji će se moći pogledati na Bundeku.

Croatia osiguranje sponzor je glavne nagrade – uređenje kompletnog okoliša škole čiji tim na natjecanju osvoji najviše bodova.

U suradnji sa sponzorima osigurane su i prve tri nagrade koje osvajaju timovi u obje dobne skupine i to svaki član tima uključujući i školskog mentora.

Mobile WiFi s uslugom besplatnog Interneta u trajanju godine dana treća je nagrada koju je osigurao Iskon.

Drugu nagradu – vaučere za web shop Žuti klik u vrijednosti od 2 500 kuna za svakog član tima sponzorira Hrvatska pošta.

Prijenosna računala za male hackere i električni romobil za školskog mentora osigurao je KING ICT.

Ako je suditi prema reakcijama djece, najzanimljivija nagrada je nagrada publike – najbolja tri tima prema mišljenju publike osvajaju odlazak u Savudriju na VII. Međunarodnu dječju ronilačku eko patrolu gdje će od 10. do 12. lipnja učiti roniti pod vodstvom instruktora ronjenja, sudjelovati u čišćenju podmorja i još brojnim aktivnostima.
 



Za završnicu hackatona koncert Marka i Nele

Podsjetimo. Organizatori hackathona su Zagrebački holding i Grad Zagreb. Stručni partner i voditelj ZGHACK-a je Algebra junior koja u suradnji s Microsoftom Hrvatska osigurava i stručne mentore tijekom natjecanja.

Glavni stručni mentor je Dino Kurelović, predavač i mentor na Algebrinoj digitalnoj akademiji, koji će zajedno s mentoricom Vanjom Međimurec, studenticom II. godine Učiteljskog fakultetu u Zagrebu biti  na raspolaganju timovima tijekom trajanja natjecanja.

Završnica natjecanja je „Demo day" i biti će u nedjelju, 22. svibnja od 10 do 14 sati na Bundeku. Na završnici natjecanja, u 10 sati, prisutne će pozdraviti zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Danijela Dolenec, a natjecateljski timovi će pred publikom i stručnim žirijem prezentirati svoja kreativna rješenja.

U sklopu programa na Bundeku, kojeg vodi Luka Bulić, od 13 sati za posjetitelje će biti organiziran koncert Marka Kutlića i Nele.

Pozivamo vas da nam se pridružite na Bundeku i podržite svoju ekipu.

Program događanja pogledajte na web stranici ZGHACK-a.

Fotogalerija

1/15