U pripremi projekt izgradnje novih arkada na groblju Mirogoj



7. svibnja 2021.
- Kompleks groblja Mirogoj vrijedan je primjer europske neoklasicističke arhitekture njemačkog arhitekta Hermanna Bolléa, a ujedno i najvrjedniji spomenik zagrebačke arhitekture devetnaestoga stoljeća koje se smatra i jednim od najljepših groblja u Europi.

Mirogoj je predivan park i umjetnička galerija na otvorenom. Osim potvrđenih arhitektonskih i estetskih vrijednosti, groblje ima veliki povijesni, društveni i kulturni značaj kao prvo zagrebačko multikonfesionalno groblje i posljednje počivalište mnogih povijesnih ličnosti te se naziva i hrvatskim Panteonom.
 
Hermann Bollé dovršio je gradnju veličanstvenih arkada 1917. godine. Bolléova početna ideja bila je cijelo groblje okružiti arkadama i paviljonima s grobnom kapelom na centralnom ulazu, koju za života nije uspio realizirati. Do sada Bolleove arkade nikada nisu uspjele okružiti groblje nego su ostale zid-portal između svijeta živih i mrtvih.
 
Realizacijom projekta izgradnje južnih arkada na groblju Mirogoj, koja je planirana u razdoblju od 2022. do 2026. godine, jedan kilometar duge arkade razdvajati će groblje od prometnih i javnih površina te stambenih objekata na jugu.

Na taj način arkade se nastavljaju na južni dio groblja Mirogoj, dijelom s ogradnim zidom u kombinaciji s kolumbarijskim nišama, a dijelom s arkadama koje će razdvajati groblje Mirogoj od prometnih i javnih površina te stambenih objekata na jugu.

Nove arkade na groblju Mirogoj bit će izgrađene na području zaštićene kulturno - povijesne cjeline koja će biti prostorna, vizualna i zvučna barijera groblja prema vanjskom prostoru te će na rubnom području stvoriti potrebnu oazu mira i smisleno oblikovati nikada dovršenu južnu granicu groblja Mirogoj.
 


U građevini su predviđena tri tipa ukopnih mjesta, niše za smještaj četiri i šest urni u sklopu kolumbarijskih zidova (3.462 mjesta), grobnice za 6 ukopnih mjesta unutar arkada (440 mjesta) te zajedničke grobnice na mjestima paviljona arkada na etaži -1.
 
Planirana vrijednost investicije iznosi 115 milijuna kuna uvećano za PDV. Zbog kompleksnog zahvata cijeli Projekt podijeljen je u četiri etape izgradnje, u razdoblju od četiri godine. Početak izgradnje očekuje se početkom 2022. godine.
 
Projekt izgradnje južnih arkada na groblju Mirogoj od posebnog je značaja za građane, Grad Zagreb, kao i Republiku Hrvatsku.