Tržnice Zagreb uručile OPG-ovima 92 certifikata "Proizvodi hrvatskog seljaka"



27.10.2023. - U sklopu projekta “Certificiranje seljačkih tržnica” proizvođačima koji prodaju na zagrebačkim tržnicama dodijeljeni su certifikati Proizvodi hrvatskog seljaka. Ove godine pravo na certifikate kojima dokazuju porijeklo proizvoda ostvarila su 92 proizvođača, čije su OPG-ove obišli djelatnici Tržnica Zagreb te Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje. Većina predstavnika OPG-ova nazočila je svečanosti na Dolcu, gdje su im uručeni certifikati, uz prigodne pregače i kape.
 
Projekt „Certificiranje seljačke tržnice“ prije 17 godina pokrenula je Udruga hrvatskih tržnica na razini cijele države radi očuvanja i poticanja domaće proizvodnje i tradicionalnog načina prodaje na tržnicama.
 
Voditeljica podružnice Tržnice Zagreb Božena Cvitanović izrazila je zadovoljstvo i ponos što je ove godine toliki broj proizvođača voća i povrća zaslužio certifikate.
 
– Zahvaljujem svima vama što ste danas došli, nekima je ovo prvi put. Ova oznaka jamči kvalitetu i prepoznatljivost na tržnicama, a Grad Zagreb i Tržnice Zagreb potiču zelenu javnu nabavu i kratke lance opskrbe. Vjerujemo da će se i vaši proizvodi naći na menijima u našim vrtićima i školama – rekla je Božena Cvitanović.
 
Oznaka Proizvodi hrvatskog seljaka jamstvo je kupnje domaćeg proizvoda i kupnje izravno od proizvođača.
– Puno mi znači ovaj certifikat i iznimna mi je čast ovo dobiti jer je to priznanje za višegodišnji rad. Vidim ovdje dosta mladih vlasnika OPG-ova i to je dobro – rekla nam je Višnja Pavečić iz Hrebinca pokraj Dugog Sela, koja uzgaja čak 44 vrste voća i povrća. A vlasnik poljoprivrednog gospodarstva iz okolice Sesvetskog Kraljevca Pero Beljan, koji certifikat dobiva već treći put,  ističe da bi mu prodaja mogla još bolje ići jer s ovim certifikatom ljudi više vjeruju u kvalitetu i porijeklo  proizvoda.