Standard & Poor's Global potvrdila je B+ kreditni rejting Zagrebačkog holdinga s pozitivnim izgledima

20. studenoga 2023. - Međunarodna agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Standard & Poor's Global potvrdila je u petak 17. studenog 2023. godine B+ kreditni rejting Zagrebačkog holdinga s pozitivnim izgledima.

Kako se navodi u izvješću, ključna prednost Zagrebačkog holdinga je razgranatost i izloženost širokom spektru komunalnih usluga koje obavlja za Grad Zagreb u čijem je 100%-tnom vlasništvu. Istovremeno, Agencija navodi potrebu za stabilnim tržišnim uvjetima te kao rizik ističe složenost strukture grupe čije pojedine poslovne aktivnosti ovise o odlukama Grada Zagreba.

Nadalje, nova Uprava Zagrebačkog holdinga uspješno je implementirala strategiju koja je generirala pozitivnu EBITDA u 2022. godini te agencija očekuje da će Zagrebački holding nastaviti optimizirati svoje poslovanje i s njime povezane troškove, kako bi osigurao stabilnu razinu EBITDA u slijedeće dvije godine.

Također, u srpnju 2023. godine uspješno je refinancirana obveznica u iznosu 2,3 milijarde HRK novim izdanjem obveznica povezanih s održivim poslovanjem u iznosu €305 milijuna, uz povoljne uvjete.

Obzirom na stratešku ulogu Zagrebačkog holdinga u izvršavanju komunalnih usluga u Gradu Zagrebu i provedbi gradske politike, snažne financijske i institucionalne veze jamstvo su da će Grad Zagreb, u slučaju potrebe, pružiti pravodobnu podršku Zagrebačkom holdingu na što ukazuje i nedavno izdano jamstvo za obveze po izdanim obveznicama Zagrebačkog holdinga.