S radom počela nova tržnica Vrapče

22.02.2025. Ovu subotu počela je prodaja na pomičnim klupama na Tržnici Vrapče, čime je tržnica ponovno otvorena nakon radova na izgradnji novog objekta koji su počeli u ožujku 2024. godine.
 
Nova tržnica Vrapče je suvremena samostojeća zgrada te se sastoji od podruma i prizemlja te vanjskog dijela tržnice namijenjenog prigodnoj prodaji na klupama.
 
Radovi na rušenju stare i izgradnji nove tržnice trajali su ožujka do prosinca 2024. godine. Sukladno projektu vrijednom preko 3 milijuna eura, na sjevernom dijelu prizemlja tržnice izgrađeni su zatvoreni lokali, poslovni prostori te pomoćne prostori za organizaciju rada tržnice. Drugi dio prizemlja tržnice orijentiran prema parku je fleksibilni prostor s pomičnim prodajnim klupama za prodaju voća, povrća i drugih namirnica koje se prodaju na javnim tržnicama na malo, dok se u podrumu nalazi garažni prostor i ostali pomoćni objekti.
 
Nakon javnog poziva za najam pomičnih klupa, na Tržnici Vrapče s prodajom je počelo desetak komitenata koji na štandovima i u rashladnim vitrinama nude voće i povrće te mliječne proizvode. Radno vrijeme otvorenog dijela tržnice Vrapče je 7 do 14 sati, svakog dana osim nedjeljom kada radi od 7 do 13 sati. Zatvoreni dio tržnice namijenjen je prodajnim lokalima za meso, perad, ribu i rezano cvijeće, te ugostiteljstvu, uredskim i poslovnim prostorima i sanitarnim čvorovima. Podružnica Tržnice Zagreb u sljedećim danima raspisat će i natječaj za zakup poslovih prostora i lokala, čije se popunjavanje očekuje u sljedećim mjesecima.
 
Izgradnja nove tržnice Vrapče je prva kapitalna investicija u tržnice u Zagrebu nakon gotovo 30 godina. Grad Zagreb, u suradnji sa Zagrebačkim holdingom i Tržnicama Zagreb, sustavno provodi strategiju modernizacije i revitalizacije tržnica. Ključni projekti uključuju zamjenu dizala na Dolcu, rekonstrukciju krovišta na Tržnici Utrina, unaprjeđenje pristupa Tržnici Trešnjevka, te planirane investicije u sigurnosne sustave poput videonadzora. Sve ove inicijative imaju za cilj stvaranje održivih, modernih i dinamičnih tržnica koje ostaju nezaobilazna mjesta druženja i najkraći put svježih proizvoda od polja do stola.