Podružnica Čistoća stručni je partner na projektu ZeeWaste4EU



22. prosinca 2021.
- Tijekom proteklog tjedna održan je prvi sastanak u sklopu projekta ZeeWaste4EU (puni naziv: Zero food waste education of „Z” generation of European citizens).

Radi se o projektu koji kao glavni utjecaj ističe promicanje obrazovanja za održivo upravljanje hranom i podizanje svijesti o potrošnji hrane u kućanstvu među mlađom generacijom i javnosti.

Jedan od glavnih ciljeva projekta je uspostava HUB-a koji će služiti kao platforma na kojoj će biti dostupni obrazovni materijali otvorenog pristupa, podaci istraživačkog dijela projekta kao i sve informacije vezano uz tematiku projekta

Sufinanciran je sredstvima Europske Komisije u sklopu programa Erasmus+ (KA220 - Cooperation partnerships in higher education). Ukupan budžet projekta je 2,8 milijuna kuna.

Koordinator projekta je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a Zagrebački holding - podružnica Čistoća sudjeluje kao stručni partner. Na projektu još sudjeluju partneri iz Rumunjske, Italije, Estonije i Srbije.

Podružnica Čistoća uključena je u razvoj metodologije procjene nastalih količina otpada od hrane u četiri europske države te alata s ciljem prevencije nastanka otpada.

Projekt je službeno započeo u studenome ove godine i traje do kraja 2024., te je svojevrsni nastavak prijašnjeg Erasmus+ projekta „Waste Education Initiative“ na kojem je od 2017. do 2020. sudjelovala i podružnica Čistoća.