Otvoren Floraart: Najvažniji hortikulturalni događaj u ovom dijelu Europe

18.05.2023. - Danas je na Bundeku svečano otvorena 57. međunarodna vrtna izložba Floraart. Svečanom otvaranju nazočili su gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić, predstavnici Uprave Zagrebačkog holdinga Ivan Novaković i Matija Subašić – Maras te voditelj podružnice Zrinjevac Damir Grgić.

Kako je u početku izjavio voditelj Zrinjevca Damir Grgić, ove godine Zagreb 57. put organizira vrtnu izložbu i odlučili smo donekle promijeniti format.

„Naime namjera je da se Floraart predstavi više kao izložba nego kao sajam cvijeća, a sve ovo što vidite oko sebe, cvjetne instalacije govore tome u prilog“, rekao je Grgić.

Državni tajnik Mladen Pavić pohvalio je organizatore, poželio je svim posjetiteljima Floraarta ugodan boravak na Bundeku i istaknuo kako se prije pet, šest godina proizvodnjom cvijeća bavilo oko 250 poljoprivrednih gospodarstava na 35 hektara, a danas ih je u ovoj proizvodnji 443 na 78 hektara.

Gradonačelnik Tomašević istaknuo je da je Floraart ne samo najvažniji hortikulturalni događaj u ovom dijelu Europe nego i lijepa tradicija.

„Krenuo je davne 1966. godine kao mali projekt, a pretvorio se u događaj koji sigurno pomaže proizvodnji cvijeća, odnosno boljem plasmanu te djelatnosti, ne samo na domaćem već i na međunarodnom tržištu. S obzirom na to da su u svibnju vremenski uvjeti bili nepovoljni, vjerujem da je organizacija izložbe bila zahtjevan pothvat, ali ja se nadam da će se vrijeme popraviti i da će što više posjetitelja doći na „Floraart“. Brojka od 170 izlagača je uistinu impresivna i time Floraart pokazuje svoju snagu“ izjavio je gradonačelnik Tomašević i proglasio Floraart otvorenim.

Očekuje se da će ovogodišnji Floraart posjetiti više od 200 tisuća ljubitelja cvijeća. Ulazak na izložbu je besplatan, a manifestacija traje do nedjelje, 21. svibnja.
 

Fotogalerija

1/5