Novi krov i solarni paneli na garaži Gorica

24. rujna 2021. - Na krovištu javne garaže Gorica uskoro će se proizvoditi gotovo 50 posto električne energije potrebne za rad garaže tijekom godine. Realizacija je to projekta  „Adaptacija krovišta JG Gorica s ugradnjom solarnih panela“ koji je započeo početkom ovog ljeta. 

U sklopu adaptacije na krovište garaže ugrađuju se solarni paneli za potrebe fotonaponske elektrane koja će proizvoditi prosječno 42,5 MWh električne energije godišnje.

Ovisno o dostupnosti sunčeve svjetlosti tijekom godine, procjenjuje se da će električna energija proizvedena iz solarnih panela biti dostatna za pokriće od 10 do čak 87 posto potreba garaže, a najviše u razdoblju od travnja do rujna.

Uz smanjenje troškova električne energije, korištenjem električne energije proizvedene iz obnovljivog i čistog izvora kao što je sunčeva energija, smanjit će se emisija CO2 za 46 posto ili 9.980 kWh/a.



Projekcija mjesečne potrošnje električne energije

Ukupna vrijednost projekta iznosi 597.000 kuna, od čega se 450.000 kuna odnosi na ugradnju solarnih panela, a ostatak na sanaciju krovišta. Projekt je u listopadu prošle godine prijavljen na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti za sufinanciranje korištenja OIE u zgradama javne namjene, u okviru kojeg će se sufinancirati ugradnja solarnih panela u iznosu od 40%, odnosno 180.000 kuna.

Završetak projekta planiran je u listopadu ove godine.


Grafički prikaz fotonaponske elektrane na krovu javne garaže Gorica


Zelene javne garaže

Podsjećamo da je podružnica Zagrebparking, u sklopu mjera energetske učinkovitosti, tijekom 2017. u pet javnih garaža ugradila ekološki i energetski učinkovitu rasvjetu, čime postignute uštede električne energije u pojedinim garažama dosežu 40%. Iste godine javna garaža Tuškanac postala je prva Zelena javna garaža u Zagrebu. 

Više o projektu na poveznici: Zelene javne garaže čuvaju okoliš i pridonose održivoj mobilnosti