Međunarodna agencija Standard & Poor’s Global podigla kreditni rejting ZGH S B+ na BB

21. listopada 2024. Međunarodna agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Standard & Poor's Global podigla je dugoročni kreditni rejting Zagrebačkog holdinga d.o.o. s B+ na BB, uz stabilne izglede. 

U izvješću od 21. listopada, agencija navodi da Zagrebački holding nastavlja ostvarivati pozitivan EBITDA, što je rezultat uspješno provedenog restrukturiranja započetog 2021. godine. 
EBITDA za 2023. godinu iznosi 66 milijuna eura, dok je u 2022. iznosila 56 milijuna eura. Očekuje se da će pozitivna EBITDA biti zadržana i u 2024., s projekcijom od 48 milijuna eura, uz daljnji fokus na operativnu učinkovitost.

Agencija također naglašava kako je Zagrebački holding uspješno premostio izazove likvidnosti kroz refinanciranje klupskim kreditom u rujnu 2022. godine kada je kratkoročni dug zamijenjen dugoročnim te uspješnim refinanciranjem obveznica u srpnju 2023. godine. 
Također, agencija je istaknula da su zbog pozitivnih inicijativa unazad dvije godine, revidirali pokazatelje kojim mjere uspješnost upravljanja Zagrebačkim holdingom na neutralne. 

Zahvaljujući ovim mjerama i pokazateljima, kao i očekivanoj potpori Grada Zagreba kao vlasnika Zagrebačkog holdinga, Standard & Poor's Global povećao je dugoročni kreditni rejting Zagrebačkog holdinga na BB, ističući pritom veliku vjerojatnost kontinuirane potpore Grada Zagreba njegovoj kreditnoj stabilnosti.
Stabilni izgledi za budućnost temelje se na očekivanju da će likvidnost društva ostati stabilna, uz nastavak generiranja pozitivnog EBITDA u narednim godinama.