Jela starih Barda, autora i poznavatelja gastronomije Veljka Barbijerija, novo je izdanje nakladničke kuće AGM, podružnice Zagrebačkog holdinga d.o.o.
Knjiga je sinteza svih starijih hrvatskih znanja o kulinarstvu, ali je i svojevrstan snimak onoga što su jeli naši preci, onoga što su znali o hrani, kao i o tomu kako su njen doživljaj uvodili u najviše sadržaje svoga duhovnog života. I prije Barbierijeve knjige znalo se da su stariji hrvatski pisci poput Marulića, Držića, Hektorovića, Zoranića, Nalješkovića, Benetovića, Gazarovića i Habdelića savršeno dobro poznavali ne samo namirnice koje su se tada nalazile na tržištu, nego i da su bili upućeni u tehnološke vještine kulinarstva.
U knjizi se nalazi 47 originalnih recepata spomenutih hrvatskih pisaca.
Veljko Barbieri rođen je 1950. u Splitu. Autor je brojnih romana, zbirki pripovjedaka, pjesama i eseja, kazališnih, radio i tv dramskih djela u kojima obrađuje europsku i sredozemnu baštinu, a posebice antički svijet Dalmacije. U izdanju AGM-a dosada su izašla 4 njegova djela: Epitaf carskog gurmana, Split – roman starog grada, Ja Dioklo Jupiterov sin, Hvar – kantilene i kartoline.
Podružnica AGM