Izoliran informacijski sustav Zagrebačkog holdinga zbog sumnje u pokušaj kibernetičkog napada

12.07.2024. - Zagrebački holding u četvrtak u popodnevnim satima preventivno je izolirao svoj informacijski sustav zbog prepoznate sumnje na pokušaj kibernetičkog napada, kako bi se adresirala prijetnja i spriječio kibernetički napad. 

Po uočavanju sumnjivih aktivnosti, informacijski sustav je prvo izoliran, nakon čega se pristupilo analizi sustava.

Prvi rezultati pokazali su sumnje na neovlašteni ulazak, a trenutno nema dokaza da su na bilo koji način ugroženi informacijski sustav i podaci. Javnost ćemo izvijestiti o pojedinostima nakon dobivanja rezultata forenzičke analize. 

Mjere su poduzete u suradnji s državnim institucijama i sukladno sigurnosnim protokolima. Ponovna funkcionalnost bit će uspostavljena kada se stvore svi sigurnosni preduvjeti za to.
 
Zbog preventivnog isključivanja informacijskog sustava, trenutno su nedostupne usluge fizičke prodaje karata na Autobusnom kolodvoru Zagreb za dio prijevoznika, dok nije moguće kupiti karte putem web stranice AKZ-a. Korisnike upućujemo na kupnju karata preko aplikacije Obeo ili direktno od autobusnih prijevoznika. 

Također, do daljnjega će biti nedostupne usluge plaćanja računa karticama u Korisničkom centru, a nedostupan je i telefonski broj Korisničke podrške ZGH-a. Građanima se zahvaljujemo na strpljanju i razumijevanju.

Za sada, nema indicija da je tehnički kvar koji se dogodio u srijedu povezan s ovim događajima.