Eko suncokreti iz OŠ Medvedgrad najbolji su tim ZGHACK-a



22. svibnja 2022.
- Svečanim uručenjem brojnih nagrada na pontonskoj pozornici na Bundeku u nedjelju, 22. svibnja u poslijepodnevnim satima, završio je „Demo day“ - finale ZGHACK-a, najvećeg hackatona za učenike osnovnih škola Grada Zagreba.

Natjecanje je otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Danijela Dolenec pozdravivši u ime gradonačelnika i svoje osobno ime 14 timova s gotovo sedamdesetero učenika iz deset zagrebačkih osnovnih škola. Poželjevši im sreću na natjecanju, istaknula je kako je u svjetlu klimatskih promjena ovo natjecanje osobito važno jer daje mogućnost mladima da prezentiraju svoje ideje i da prijedlozima rješenja daju svoj doprinos za bolji i zeleniji grad. Također je zahvalila Borisu Sesaru, članu Uprave Zagrebačkog holdinga, koji je „dobri duh“ prvog ZGHACK-a te svim sponzorima i partnerima.

Nakon natjecateljskog dijela u kojem je šest timova iz dobne skupine 3. do 4. razreda i osam timova iz dobne skupne 5. od 8 razreda, pred publikom i stručnim žirijem prezentiralo svoja virtualna rješenja koja su u petak i subotu, 20. i 21. svibnja 2022. godine, razvijali u Zagrebačkom inovacijskom centru na Minecraft Education Edition platformi, po tri tima iz obje dobne skupine zajedno sa svojim školskim mentoricama osvojilo je vrijedne nagrade sponzora.


Timovima dodijeljene brojne nagrade

Treću nagradu - džepni router uz besplatno korištenja interneta u trajanju godine dana osvojili su timovi Minecraft Industries iz OŠ Medvedgrad (dobna skupina 3. do 4. razred) i tim GuČi iz OŠ Pavleka Miškine (dobna skupina od 5. do 8. razred). Nagradu je uručio Krešimir Madunović, predsjednik Uprave Iskona koji je i sponzor nagrade.





Drugu nagradu
– vaučere u vrijednosti od 2 500 kuna za Žuti klik, sponzora Hrvatske pošte, osvojili su timovi Zeleni Block iz OŠ Šestine u mlađoj dobnoj skupini te Odra Team iz OŠ Odra u starijoj dobnoj skupini. Nagradu je dodijelio Dražen Lučanin, zamjenik predsjednika Radne skupine za digitalizaciju Grada Zagreba.



Prvu nagrada
– prijenosna računala za svakog člana tima i električni romobil za mentorice, sponzora KING ICT, osvojili su Eko graditelji iz OŠ Kralja Tomislava u mlađoj dobnoj skupini i Eko suncokreti iz OŠ Medvedgrad u starijoj dobnoj skupini. Nagradu je uručila Matija Subašić Maras, članica Uprave Zagrebačkog holdinga.



Eko suncokreti s najviše osvojenih bodova stručnog žirija ujedno su osvojili i glavnu nagradu za svoju školu – uređenje kompletnog okoliša koju je uručio Robert Vučković, član Uprave Croatia Osiguranja koja je i sponzor nagrade.



Timu Zemljoljupci kojeg čini 3. A razred OŠ A.B. Šimić Zagreb, Boris Sesar uručio je posebnu nagradu Atlantic grupe i Zagrebačkog holdinga za dramsko scensku igru „Zemlja te zove“. Naime, radi se o predstavi u čijoj izradi je sudjelovao cijeli razred koja nije prošla u natjecateljski dio, ali su zbog izvrsne prezentacije i video uratka nagrađeni slatkišima, hudicama ZGHACK-a i školom sigurne vožnje na biciklu koja će biti organizirana za cijeli razred.


Gotovo sedam tisuća glasova potpore timovima u ZGHACK-u

O dobitnicima za možda i najuzbudljiviju nagradu – odlazaka u Savudriju od 10. do 12. lipnja 2022. na VII. Međunarodnu dječju ronilačku eko patrolu, za tri tima odlučivali su glasovi publike.

U sat vremena, koliko je trajalo glasanje nakon održanih svih prezentacija, timovi su dobili ukupno 6 664 glasova potpore.

Glasovi publike u Savudriju vode tim Eko graditelji koji su dobili 1 218 glasova, GuČI s 979 glasova i Eko viteze koji su dobili 869 glasova.



Također su u suradnji sa sponzorom Atlantic grupa osigurane i utješne nagrade, tako da niti jedan tim nije otišao s natjecanja praznih ruku.

Program je vodio Luka Bulić. U sklopu programa nastupili su i Marko Kutlić i Nela.

Podsjećamo, organizator ovog najvećeg hackathona za učenike zagrebačkih osnovnih škola su Zagrebački holding i Grad Zagreb. Stručni voditelj natjecanja je Algebra Junior koja je u suradnji s Microsoft Hrvatska osigurala i stručne mentore.

Cijeli projekt se provodi uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Cilj projekta „ZGHACK“ je uključivanje mladih, prvenstveno učenika osnovnih škola, u aktivnosti podizanja svijesti o važnosti edukacije i učenja o zaštiti okoliša te ukazivanje na nužnost promjene ponašanja kada je riječ o odvajanju otpada u Gradu Zagrebu.

Finalisti ovog natjecanja odabrani su u selekcijskom postupku, a na temelju idejnih rješenja za jedan od pet izazova iz područja zaštite okoliša i gospodarenja otpadom, pristiglih u sklopu javnog poziva za zagrebačke osnovne škole.

S obzirom na to da forma hackathona u pravilu obuhvaća intenzivnu timsku suradnju na rješavanju određenog problema (izazova) ili više njih uz izradu funkcionalnog softvera ili hardvera do kraja „sprint“ događaja, ZGHACK je prilagođen dobi djece kojoj je primarno i namijenjen, a koja su „hakirala“, odnosno razvijala 3D verziju svojih idejnih rješenja na popularnoj digitalnoj platformi Minecraft Education Edition.